MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane

Składniki

50 dag ziemniaków
30 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz

Przyrządzanie

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki.

Okrągłą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ułożyć ciasno w formie.

Cebulę obrać, pokroić drobno w talarki i ułożyć na ziemniakach.

Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tartą bułką oraz posiekaną natką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie ułożyć na cebuli jako kolejną warstwę.

Pozostałe ziemniaki położyć na mięsie tak, aby utworzyły wianuszek.

Całość polać śmietaną, posolić i popieprzyć.

Piec 20-25 min w piekarniku w temperaturze 225°C.

Przed podaniem posypać parmezanem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Zapiekane, Inne potrawy

2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25 dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20 dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy

Zapiekanka ziemniaczana warstwowa

Forma potrawy: Zapiekane

żółty ser
przyprawa oregano
przecier pomidorowy
przyprawa Delecta do mięs
sól
cebula
pół papryki
50 dkg ziemniaków
olej
musztarda
pieprz biały
ogórek surowy
nać pietruszki
schab

Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

500 g dyni
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

Na 4 porcje:
80 dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/4 l mleka
10 dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25 dag schabu
5 dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji