Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane
30 dag makaronu (kolanka, rurki, nitki)
25 dag mięsa pieczonego lub duszonego
1 kostka przyprawy do zup
5 dag cebuli
4 dag tłuszczu
sól
pieprz
2 dag tłuszczu do posmarowania formy
2 dag tartej bułki
Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody, zamieszać, gotować przez 20 - 25 minut, odcedzić, przelać na cedzaku wrzącą wodą, osączyć.
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu.
Mięso gotowane, duszone lub pieczone przepuścić przez maszynkę.
Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać.
Włożyć do rondla posmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką.
Masę wyrównać przyciskając ją łyżką do dna i boków rondla. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 min.
Gdy brzegi zapiekanki zrumienią się, okrążyć/odciąć nożem masę dookoła i wyjąć.
Zapiekankę pokroić na porcje, podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw.
Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu
Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku
Forma potrawy: Zapiekane
750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
60 dag papryki
2 łyżki masła
10 dag sera żółtego
2-3 jaja
3-4 płaskie łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz i bułka do formy
Forma potrawy: Zapiekane
10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka