MENU
ZWIŃ MENU

Węgorz w sosie koperkowym

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 15 min.

Składniki

1-1,2 kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500 ml wody
sól

Sos koperkowy:
250 ml wywaru z ryby
250 ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól

Do podania:
kartofle

Przyrządzanie

Węgorza umyć, przeciąć skórę dookoła głowy i wzdłuż aż do ogona. Uchwycić szczypcami nadciętą skórę, ściągnąć od góry do dołu. Następnie rybę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki długości 6-8 cm. Posolić, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Jarzyny obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Wlać do garnka 500 ml gorącej wody. Wrzucić jarzyny, liść laurowy i pieprz. Posolić, gotowac na średnim ogniu. Po 20 min. wywar przecedzić.

Do przecedzonego wywaru wlać 1 łyżkę soku cytrynowego, włożyć kawałki węgorza, gotować na małym ogniu 25 min. Ugotowaną rybę wyjąć na talerz, a wywar z ryby ochłodzić.

Przygotowac sos:
Koperek opłukać, drobno pokroić. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Wlać 250 ml zimnego wywaru z ryby i śmietanę. Dokładnie wymieszać, zagotować. Gdy sos zacznie gęstnieć doprawić solą. Dodać 3 łyżki koperku, włożyć kawałki węgorza, dusić 10 min. na małym ogniu.

Do węgorza podać gorące kartofle polane masłem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cukinie faszerowane mięsem

Forma potrawy: Dania główne

4 małe cukinie
200 g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200 ml bulionu
sól, pieprz

Węgorz z cytryną

Forma potrawy: Dania rybne

1 kg świeżego węgorza
2 cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
100 g pieczarek
szklanka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
cukier

Krokiety z kaszy gryczanej i sera

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
 
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby

Węgorz po wrocławsku

Forma potrawy: Dania rybne

1 kg węgorza
80 ml śmietany
20 dag selera
2 dag masła
tłuszcz
2 dag mąki
1 szklanka rosołu
20 dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny