MENU
ZWIŃ MENU

Tuńczyk z cydrem

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki

1,5 kg swieżego tuńczyka
75 g margaryny
500 ml cydru
4 łyżki śmietany
300 g pieczarek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tartej bułki
sól

Przyrządzanie

Tuńczyka umyć, pokroić na kawałki, zdjąć skórę. Każdy kawałek posolić, posmarować margaryną i posypać tartą bułką.
 
Głębokie, żaroodporne naczynie wysmarować margaryną, ułożyć kawałki tuńczyka, wlać 150 ml cydru i wstawic do srednio nagrzanego (175 st. C) piekarnika.
 
Piec przez około 35 minut. W czasie pieczenia równomiernie podlewać resztą cydru.
 
Pieczarki obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki, posolić i skropić sokiem z cytryny.
 
W garnku rozgrzać łyżkę margaryny, włożyć pieczarki i dusić na małym ogniu przez 8 minut.
 
Wymieszać śmietanę z 2 łyżkami sosu z pieczenia tuńczyka.
 
Ułożyć pieczarki dookoła tunczyka, zalać rybę śmietaną i wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika. Danie należy podawac od razu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tuńczyk na sałacie

Forma potrawy: Sałatki

główka sałaty
puszka groszku
puszka tuńczyka w oleju
cebula
3-4 jajka
sól
pieprz
oliwa

Tuńczyk z czarnymi oliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg tuńczyka
2 duże cebule
750 g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150 ml wina (sherry lub jerez)
100 g czarnych oliwek
100 g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia