MENU
ZWIŃ MENU

Truskawki w kremie z twarogu

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki


50 dag truskawek
20 dag tłustego twarożku
10 dag cukru
2 jajka
7 dag śmietany kremówki
1 dag żelatyny
cukier waniliowy

Przyrządzanie


Truskawki umyć, przebrać i usunąć szypułki.
 
Odłożyć 30 dag w całości, resztę zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito.
 
Twarożek przepuścić trzy razy przez maszynkę, dodać śmietanę oraz cukier waniliowy.
 
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę.
 
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody; kiedy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści.
 
Wymieszać masę serową, żółtka, przecier owocowy i rozpuszczoną żelatynę.
 
Połączyć ostrożnie ze sztywną pianą tak, aby nie uszkodzić jej struktury.
 
Wyłożyć krem do kompotierek, lekko wbić do niego truskawki w całości, i zamrozić przed spożyciem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól

Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa

Truskawki smażone w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy

Kanapki z twarogiem i dżemem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Desery

225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)