MENU
ZWIŃ MENU

Truskawki smażone w cieście

Formy potrawy: Ciasta, Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

20 dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5 dag cukru
3 jajka
60 dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy

Przyrządzanie

Truskawki należy umyć, osączyć i usunąć szypułki, po czym pokroić w plastry i posypać cukrem.

Z jajek, mąki, mleka i szczypty soli sporządzić ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki.

Truskawki włożyć do ciasta, wymieszać i kłaść porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron.

Podawać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pomidory smażone w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
 
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo

Truskawkowy specjał

Forma potrawy: Desery

225g mrożonych truskawek
4 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 litra lodów waniliowych
świeże truskawki do przybrania (niekoniecznie)

Truskawki w sosie waniliowym

Forma potrawy: Desery

20 dag truskawek
3/4 szklanki mleka
czubata łyżeczka mąki pszennej
15 kropli esencji waniliowej
łyżeczka cukru

Czysta zupa truskawkowa

Forma potrawy: Zupy

 
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
 
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki