MENU
ZWIŃ MENU

Trójniak

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

2 szklanki i łyżka mąki
25 dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
pół szklanki maku
zapach waniliowy

Przyrządzanie

Masło roślinne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać proszek do pieczenia, ocet, olej i zapach waniliowy. Znowu utrzeć.

Wsypać dwie szklanki mąki, wyłożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać.

Podzielić ciasto na 3 części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej pół szklanki maku.

Do wysmarowanej tłuszczem blachy wyłożyć ciasto białe, potem ciasto z kakao, na wierzch ciasto z makiem.

Po upieczeniu polać polewą kakaową.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zrazy diabelskie z karkówki

Forma potrawy: Dania główne

ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler

Śledź zapiekany

Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje

50 dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10 dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz

Placki z cukinii

Forma potrawy: Ciasta

1 cukinia
jaja
mąka
śmietana
czosnek
ser feta

Karp bosmański

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny