duże pudełko biszkoptów
3/4 kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę doprowadzić do zmiękczenia w małej ilości zimnej wody, po czym rozpuścić ją w jak najmniejszej ilości wrzątku.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami, tworząc dookoła rant z połówek biszkoptów.
Truskawki przygotować - umyć, pozbawić szypułek. Drobno pokroić część truskawkek - na jedną szklankę. Resztę sparzyć na sitku.
Ubić sztywną pianę z białek, po czym ubijając dalej dodawać po trochu cukru, a na końcu szklankę pokrojonych truskawek oraz żelatynę. Ubijać jeszcze chwilę, wyłożyć powstałą różową pianę na biszkopty.
Cały wierzch piany przykryć ustawionymi pionowo truskawkami, sparzonymi wrzątkiem na sitku.
Pozostawić w chłodnym miejscu tak, aby piana stężała.
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Napoje
50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy
Truskawkowo-śmietankowy koktajl
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe