MENU
ZWIŃ MENU

Tort pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.

Składniki

280 g migdałów
200 g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki

Lukier:
200 g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy

Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania

Przyrządzanie

Żółtka należy utrzeć z cukrem pudrem aby powstała jednolita masa. Migdały sparzyć, zdjąć skórkę, zetrzeć w maszynce do mielenia migdałów.

Do żółtek dodawać porcjami migdały, startą skórkę pomarańczową, tartą bułke, sok pomarańczowy. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą migdałową.

Przełożyć masę do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez godzinę w temp. 180°C.

Przygotować lukier: do cukru wlać jedną łyżkę gorącej wody i 3 łyżki soku pomarańczowego. Ucierać, aż powstanie gładka biała masa. Oblać tort. Nim lukier na torcie wyschnie, przybrać kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i smażoną skórką pomarańczową.

Zamiast kandyzowanych pomarańczy, do przybrania można użyć zanurzone w lukrze plasterki świeżych pomarańcz bez skórki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pomarańczowe malibu

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

malibu
sok pomarańczowy
plasterek cytryny
lód

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

After SEX

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

15 ml wódki
8 ml kremu bananowego
sok pomarańczowy

Kleopatra

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

40 ml niebieskiego likieru curacao
sok pomarańczowy
1-2 łyżki śmietanki
wisienka
kulki z melona