MENU
ZWIŃ MENU

Tiramisu

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki


4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady

Przyrządzanie


Na początek żółtka ubić z cukrem aż masa będzie jednolita i jasno żółta. Dodac ser i dobrze wymieszać na gładką masę.
 
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Zmieszać (przestygniętą) kawe z alkoholem. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układac na dnie szklanego naczynia. Trzeba to robić dość szybko bo mokre biszkopty łatwo sie rozlatują, albo można je także nasączać już kiedy są ułożone na dnie naczynia.
 
Na biszkopty wyłożyć połowę masy - wyrównać i posypać proszkiem kakao, tak by powierzchnia była cała pokryta - jednolicie brązowa.
 
Na wierzch położyć drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą z alkoholem, wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i znowu posypać kakao lub wiórkami czekoladowymi. Do posypywania potraw kakaem czy cukrem pudrem idealnie nadaje się metalowe sitko do herbaty - takie o bardzo drobnych otworkach lub siteczko służące do parzenia herbaty - dwustronne w ksztalcie kuli.
 
Wstawic deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc.
 
Jako, że deser zawiera surowe jajka nie powinno się go zbyt długo przechowywać. Najlepszy jest jednak na drugi dzień gdy dobrze nasiąknie.
 
Generalnie podstawowy smak tiramisu to ser macarpone, kawa i kakao, jednak nawet przy użyciu tylko podstawowych składników odcienie smakowe mogą być różne zależnie od gatunku: biszkoptów, kawy, alkoholu i kakao.
 
Przykładowe wariacje tiramisu:
 
* Niektorzy dają do sera bitą śmietanę zamiast białek.
* Można dać warstwę śmietany na wierzchu lub jako dekorację
* Do masy serowej można dodać kilka kropel extraktu wanilowego.
* Zamiast biszkoptów można użyć włoskie ciasteczka amaretti - makaroniki albo jedną warstwę biszkoptow a drugą makaroników.
Uwaga: Makaroniki trzeba dłużej nasączać ale gdy są mokre rozlatują się bardziej niż biszkopty!
* Można dodać masy serowej likier Advocaat.
* Niektorzy zamiast jajek daja do sera budyn waniliowy
* Rodzaj użytego alkoholu ma spory wpływ na smak deseru, jest tutaj więc pole do popisu. Najczęściej używane alkohole to:
- włoskie wino Marsala ale wtedy mniej wody do kawy a wiecej Marsali
- likier kawowy Kahlua lub Tia Maria
- spirytus - polska wariacja ;-)
- brandy, koniak
- likier Amaretto migdałowo-morelowy
- likier pomarańczowy (Grand Marnier lub Cointreau) ale nie w kombinacji z makaronikami
- inne likiery - które pasują do smaku z kawą

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tort bananowy

Forma potrawy: Desery

3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody

Prosty tort bananowy

Forma potrawy: Ciasta

 
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa
 

Sernikowy torcik

Forma potrawy: Desery

biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny

Szarlotka królewska

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody

Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru