Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.
1 duże kurczę
4 cebule
150 g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Cebule obrać i pokroić w cienkie paski.
Kurczę sprawić, umyć, osuszyć i podzielić na spore kawałki. Oprószyć szafranem i ułożyć w pojemnym rondlu, na silnie rozgrzanej mieszaninie oliwy z jedną łyżką masła. Przesmażyć około 5 min. Zalać 300 ml wody, doprawić pieprzem, imbirem, listkami laurowymi, i kwiatem lub gałką muszkatołową. Zagotować, po czym dusić na małym ogniu około 35 min.
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć 15 min. Odcedzić. Cebulę gotować 15 min. w niewielkiej ilości osłodzonej wody. Odcedzić i osączyć.
W osobnym rondelku roztopić resztę masła z miodem, połączyć z 3 łyżkami sosu z duszenia kurczęcia, dodać rodzynki i ugotowaną cebulę. Sos zagotować i starannie wymieszać.
Gorące kawałki kurczęcia ułożyć na okrągłym, rozgrzanym półmisku, polać sosem. Podawać od razu.
Forma potrawy: Dania główne
kurczę o wadze 1,5 kg
2,5 kg pomidorów
1 cebula
3 łyżki gęstego miodu
150 g masła
100 g obranych migdałów
1 łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Forma potrawy: Zupy
1200 ml bulionu z kury
150 g gotowanych piersi z kurczaka
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
150 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
3 łyżki sherry
sól, pieprz
2 łyżki zielonej siekanej pietruszki do przybrania
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg fasolki szparagowej
0,5 kg młodych marchewek
0,5 kg szalotek (rodzaj cebuli)
1 litr winnego octu
0,5 kg cukru
10 goździków
2 laski cynamonu
1 średnia cebula
główka czosnku
sól
Forma potrawy: Dania główne
750 g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750 g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75 ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki