MENU
ZWIŃ MENU

Tagine z kurczaka, oliwek i cytryny

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki

1,5 kg kurczaka
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100 g zielonych oliwek
sól, pieprz

Przyrządzanie

Oliwę wlać do dużego garnka, a następnie przełożyć do niego całego kurczaka.

Cebulę posiekać, czosnek rozgnieść, cytrynę pokroić na kawałki i dodać do kurczaka. Posypać kurkuma, imbirem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i zakryć przykrywką.

Kurczaka postawić na średnim ogniu i gotować 30 minut, obracając od czasu do czasu. Jeśli potrzeba - dolać wody.

Pietruszkę posiekać i dodać z oliwkami do reszty. Gotować jeszcze 45 minut, kilkakrotnie obracając.

Piec rozgrzać do 190°C. Kurczaka przełożyć do brytfanny i piec 30 minut, aż się zrumieni.

Odparować sos z pieczenia. Kurczaka przełożyć na półmisek, polać sosem i przybrać plasterkami cytryny.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczak po włosku

Forma potrawy: Dania główne

1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego
10 dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki

Do podania:
ryż

Do ozdoby:
sałata

Tagine z kurczaka, rodzynków i migdałów

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule
200 ml wody
sól, pieprz
60 g obranych migdałów.

Sos rodzynkowy:
3-4 cebule
30-60 g rodzynków
masło
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody

Sałatka z avocado i mięsa

Forma potrawy: Sałatki

1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40 dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5 dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz