MENU
ZWIŃ MENU

Szaszłyk (grill)

Forma potrawy: Dania na grilla

Składniki

1 kg wołowiny lub jagnięciny bez kości
szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego
pieprz do smaku
sól
4 cebule
2 czerwone papryki

Przyrządzanie

Mięso pokroić w plastry w poprzek włókien, a następnie w kostkę. Mięso włożyć do miski, posypać pieprzem i zalać olejem słonecznikowym.
 
Po godzinie dodać cebulę pokrojoną w plastry i zamieszać. Po godzinie nadziewać na patyki (można z papryką) i nad żar.
 
Piec około 20 minut od czasu do czasu smarując oliwą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szaszłyk z kurczaka i boczku

Forma potrawy: Dania na grilla

1 kurczak
20 plasterków wędzonego boczku
15 dag pieczarek
posiekana natka pietruszki

Szaszłyk z morelami

Forma potrawy: Dania na grilla

8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.

Yakitori

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

0,5 kg. piersi kurczaka
2 pęczki dymki

Glazura:
po ćwierć szkl. sake lub białego wina i sosu sojowego
1 łyżka cukru
łyżeczka sproszkowanego imbiru

Cielęcina w glazurze śliwkowej

Forma potrawy: Dania na grilla

6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól