MENU
ZWIŃ MENU

Surówka z buraczków

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

20 dag buraków
10 dag jabłek
1 łyżka startego chrzanu
1/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny
ocet
sól

Przyrządzanie

Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce, wymieszać z chrzanem i jogurtem.

Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce, skrapiając sokiem z cytryny lub octem.

Wymieszać z burakami, przyprawić do smaku.

Nadaje się jako przystawka do mięsa wołowego.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron milanaise

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka

Do podania:
sałata
lub surówka

Surówka pomarańczowy chrzan

Forma potrawy: Sałatki

5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
 

Buraczki zasmażane po poznańsku

Forma potrawy: Inne potrawy

0,5 kg - buraczków ćwikłowych,
1 - łyżka masła lub smalcu,
2 - średnie cebule pokrojone drobno,
1 łyżka mąki,
1 - kieliszek octu winnego,
sól, cukier

Surówka z dyni i jabłek na słodko

Forma potrawy: Sałatki

150–200 g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania