MENU
ZWIŃ MENU

Suflet z kaszą manną

Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

 
5 dag kaszy manny
10 dag sera twarogowego
10 dag jabłek
4 jaja
5 dag cukru pudru
sól
cynamon
 

Przyrządzanie

 
Jabłka umyć, obrać, przekroić na połowę, usunąć ze środka gniazda nasienne, zetrzeć na tarce.
 
Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem.
 
Z białek ubić pianę przesypując kaszą.
 
Wymieszać jabłka, twaróg, żółtka, pianę i doprawić.
 
Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, zapiec.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Suflet morelowy

Forma potrawy: Ciasta

0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
 
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
 

Szarlotka ze śmietaną

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10 dag margaryny
4 żółtka
25 dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej

Suflet z kalafiora

Forma potrawy: Dania główne

50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mąki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy

Kasza jaglana z rodzynkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania

szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny