MENU
ZWIŃ MENU

Sos z czerwonego wina

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki

250 ml czerwonego wytrawnego wina
skórka cytrynowa
cynamon
5 dag cukru
1 dag mąki ziemniaczanej
5 dag rodzynek

Przyrządzanie

Wino należy zagotować z cukrem i przyprawami, następnie przecedzić.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlewać cienkim strumieniem do gorącego wina, jednocześnie szybko mieszając trzepaczką, zagotować.

Dodać opłukane rodzynki, chwilę pogotować na małym ogniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Grog szwajcarski

Forma potrawy: Napoje

4 - szklanki b. mocnej herbaty
2-3 goździki
szczypta startej gałki muszkatołowej
butelka czerwonego wina
szklanka rumu
250 g - cukru
sok z 3 cytryn

Chutnej śliwkowo-gruszkowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

250 suszonych kalifornijskich śliwek
laska cynamonu
1/2 łyżeczki kolendry
szczypta pieprzu cayenne
375 ml. czerwonego wina
1/2 kg poćwiartowanych soczystych gruszek
4-6 łyżek octu
3-4 łyzki cukru
sól

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Forma potrawy: Desery

30 dag rabarbaru
30 dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny

Sos po kapitańsku

Forma potrawy: Sosy

40 dag papryki konserwowej
50 ml czerwonego wina wytrawnego
natka pietruszki
sól, pieprz
musztarda do smaku