MENU
ZWIŃ MENU

Sos serowy do grzanek

Formy potrawy: Sosy, Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

45 dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

Przyrządzanie

Rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą, wsypać ser, mieszając podgrzewać, aż ser się roztopi.

Następnie roztrzepać jaja ze śmietaną, stopniowo wlewać do sera, mieszać do połączenia się składników.

Przyprawić solą i pieprzem, wlać wino, podgrzewać stale mieszając, aż powstanie jednolita masa.

Podawać natychmiast do grzanek.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Krem serowy

Forma potrawy: Desery, Kolacje

2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100 ml śmietany kremówki
100 g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25 dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych

Brzoskwinie w sosie serowym

Forma potrawy: Desery

8 brzoskwiń
15 dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru

Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny

Omlet serowy ze szparagami

Forma potrawy: Śniadania

1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru

Kubański tort serowy

Forma potrawy: Desery

15 dag podłuznych biszkopcików
pół kostki masła
torebka galaretki cytrynowej (na 1/2 litra wody)
10 dag tłustego serka śmietankowego
pół szklanki brązowego cukru kandyzowanego
2 łyżki soku z limetek
500 ml śmietany kremówki