MENU
ZWIŃ MENU

Sos pieczarkowy

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki

10 dag pieczarek
1 cebula (5 dag)
1 i 1/2 łyżki mąki
pieprz, sól
3-4 łyżki śmietany

Przyrządzanie

Pieczarki oczyścić, wypłukać, pokroić na plasterki. Dodać posiekaną cebulę, zalać ćwiartką szklanki wody, dusić przez około 15 minut.

Wlać 3/4 szklanki zimnej wody wymieszanej z mąką, dodać pieprz, gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu jednocześnie mieszając.

Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, rozmieszać i posolić.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos pieczarkowy biały

Forma potrawy: Sosy

mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz