MENU
ZWIŃ MENU

Sos pieczarkowy biały

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki

mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki

Przyrządzanie

Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki i smażyć do miękkości na oleju.

Następnie wrzucić do garnka i zalać gorącą wodą tak, aby zakryło pieczarki, zostawić na małym ogniu.

Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz biały, trochę rozmarynu, szałwi i innych ziół do smaku.

W kubeczku dokładnie wymieszać jogurt lub śmietanę razem z mąką. Jogurt hartować dolewając po trochu sosu z garnka.

Następnie przelać całość jogurtu do garnka, mieszaći trzymać do pierwszych oznak "bulgotania" sosu - wtedy jest gotowy.

Gęstość sosu reguluje się głównie przez ilość mąki dodanej do jogurtu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos pieczarkowy

Forma potrawy: Sosy

10 dag pieczarek
1 cebula (5 dag)
1 i 1/2 łyżki mąki
pieprz, sól
3-4 łyżki śmietany

Sos wiosenny na wielkanoc

Forma potrawy: Sosy

 
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
 

Sałata a la Zamojski

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

1 dojrzała sałata masłowa
1 kromka chleba
masło
ząbek czosnku
2 jajka
łyżeczka ostrej musztardy
biały pieprz
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
sól

Sałatka z łososiem

Forma potrawy: Sałatki

2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry