MENU
ZWIŃ MENU

Sos orzechowo-czosnkowy

Forma potrawy: Sosy, potrawa wegetariańska

Składniki

mały jogurt naturalny
kilka łyżek obranych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Przyrządzanie

3/4 orzechów zmielić, resztę posiekać i uprażyć na patelni. Czosnek przecisnąć. Jogurt wymieszać ze zmielonymi orzechami, czosnkiem i przyprawami. Posypać uprażonymi orzechami.

Sos bardzo dobrze łączy się z kalafiorem oraz sałatkami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos czosnkowy 2

Forma potrawy: Sosy

100 ml jogurtu naturalnego
100 ml majonezu
2 ząbki czosnku
łyżka koperku, może być suszony
szczypta pieprzu

Sos czosnkowy

Forma potrawy: Sosy

jogurt naturalny
4 duże łyżki majonezu
1 łyżka czosnku granulowanego
sól
pieprz

Bakłażan w sosie czosnkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

sos czosnkowy:
200 g chudego jogurtu
2 łyżki śmietany
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17 dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny

Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10 dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól