MENU
ZWIŃ MENU

Śliwki marynowane w winie

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków

Przyrządzanie

Śliwki opłukać, osuszyć na sicie i nakłuć szpilka.

Wino i ocet należy zagotować z cukrem i korzeniami. Wrzucić śliwki do gorącej zalewy, zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia (pod przykryciem).

Po 2-3 godzinach odlać zalewę, ugotować ją ponownie (przez ok. 10 min) i zalać nią śliwki w naczyniu szklanym. Pozostawić na 3 dni.

Po tym czasie zalewę znów zagotować, wymieszać, ostudzić i zimną zalać śliwki ułożone uprzednio w słoikach. Słoiki zamknąć.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwory

1 kg śliwek

Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków

Schab marynowany

Forma potrawy: Dania główne

1,5 kg schabu środkowego bez kości
1/4 l octu winnego
4 łyżki oleju
cebula
3 ząbki czosnku
4 ziarna kolendry
4 ziarna jałowca
10 ziaren pieprzu
liść laurowy
łyżeczka estragonu
2 łyżeczki soli
40 g masła lub margaryny
250 g śliwek suszonych bez pestek
1/4 l białego wytrawnego wina
1 kg kwaskowatych jabłek

Ochazuke - zupa z zielonej herbaty

Forma potrawy: Zupy

1 łyżka ziaren sezamowych białych
3 filiżanki gotowanego ryżu
1 kwadrat alg nori
mała kępka świeżej rzeżuchy
1 płaska łyżeczka pasty wasabi
2 filiżanki świeżo zaparzonej dobrej zielonej herbaty