MENU
ZWIŃ MENU

Sernik z rosą

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
25 dkg mąki
10 dkg cukru (kryształ)
10 dkg margaryny
2 żółtka i 1 jajko całe (białko zostawić do sera)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera (śmietankowego)
2 budynie śmietankowe
125 ml oleju (pół szklanki)
1 szklanka cukru (do sera)
1 szklanka cukru (na koniec do ubicia wszystkich białek)
2 jajka całe + 4 żółtka (białka do ubicia)
2,5 szklanki mleka

Przyrządzanie

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić kulkę. Wykleić tym ciastem blachę boki też. Ciasto jest lekko tłuste, więc łatwo je cienko przykleić. Blaha 24 na 41 cm po upieczeniu jest pełna.

Masa serowa Wszystkie składniki wymieszać mikserem (bez mleka). Po zmiksowaniu dodać mleko i wymieszać (ciasto jest bardzo lejące). Wylać to na wyklejoną blache. Piec około 50 min (temp. 190-200°C).

Gdy sernik się piecze mamy czas na ubicie piany z białek. Wszystkie białka (6) ubijamy z 1 szklanką cukru.

Po 50 min. przerywamy pieczenie sernika, (jest jeszcze troche surowy ale wierzch kremowy) wyciągamy z piekarnika i wykładamy na niego ubite na sztywno piane z białek.

Pieczemy jeszcze na złoty kolor (około 20-25 min).

Po wyciągnięciu z piekarnika białka lekko opadną i pojawią się kryształki zwane rosą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sernik malinowy na zimno

Forma potrawy: Ciasta

50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów

Sernik truskawkowy lub malinowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów

Sernik krakowski

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
240 g mąki
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
sól

Inne:
800 g sera białego
100 ml śmietany
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika

Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody

Sernik wiedeński

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
sól

Inne:
700 g sera
12 jaj
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
2 łyżki manny

Do podania:
bita śmietana