MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z ziołowym kurczakiem

Forma potrawy: Sałatki

Składniki

1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól

Przyrządzanie

Mięso umyć, osuszyć, obtoczyć w soli, pieprzu i natce pietruszki, ugotować na parze lub piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C, a następnie ostudzić i pokroić w cienkie plastry.

Pomarańcze i grejpfrut obrać, czyścić z białej błony i podzielić na cząstki. Cykorię oraz sałatę opłukać i osuszyć. Cykorię pokroić w paski i dokładnie wymieszać z owocami, bazylią oraz oliwą.

Talerze wyłożyć liśćmi sałaty, rozłożyć na nich cykorię z owocami i obłożyć plastrami kurczaka.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Rajska sałatka z kurczakiem

Forma potrawy: Sałatki

300 g gotowanego mięsa kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
puszka mandarynek
2 łyżki płatków migdałów
sól, cukier, pieprz
papryka słodka
50g majonezu (np. kieleckiego)
2 łyżki koniaku
3 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:
4 liście sałaty
12 czereśni z kompotu
pietruszka

Bagietka z grilla z masełkiem ziołowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla

przyprawa vegeta lub inna 1 łyżka
bagietka 1 sztuka
masło 200 g
czosnek 2 ząbki

Gofry z marchwią i dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery

250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja

Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana

Tournedos z polędwicy wołowej

Forma potrawy: Dania główne

50 dag polędwicy wołowej
1 łyżka oliwy
estragon
bazylia
szałwia
zielenina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 ząbek czosnku