MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki


4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
 
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz

Przyrządzanie


Wszystkie owoce należy dokładnie umyć i obrać.
 
Śliwki przeciąć na połowę i wyjąć pestki.
 
Jabłka i gruszki pokroić na ósemki, banany na plasterki, pomarańcze na kawałki.
 
Pokrojone jabłka, gruszki i banany skropić sokiem cytrynowym, po to aby nie ściemniały.
 
Przygotowac sos: rozetrzeć dokładnie cukier z pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Dodać sok cytrynowy, majonez i koniak. Dobrze wymieszać.
 
Owoce przełożyć do salaterki, zalać sosem. Najlepiej przygotować sałatkę tuż przed podaniem. Można podawać do cielęciny i drobiu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Francuska sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatki

500 g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów

Sałatka kukurydziana z tuńczykiem

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

 
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
 

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatki

300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód

Owocowa sałatka z miodem

Forma potrawy: Sałatki


2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego