MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka morska

Formy potrawy: Sałatki, Dania rybne

Składniki

250 g krewetek
500 g małży
250 g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500 g ryżu
375 ml oleju
sól, pieprz

Przyrządzanie

Myjemy dokładnie wszystkie owoce morza. Każdy składnik/owoc morza gotujemy oddzielnie. Sosu powstałego z małż i krewetek nie wylewamy. Po odsączeniu składniki tniemy na drobne części.

Cebulę siekamy. Wlewamy 250 ml oleju na patelnię, podgrzewamy, wrzucamy cebulę i rozdrobnione krewetki, małże, kalmary, mątwę, ośmiornice, lekko obsmażamy.

Do garnka wlewamy pozostały olej, wsypujemy ryż i podgrzewamy aż będzie przezroczysty, dodajemy sos z krewetek i małż. Wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy tak długo, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta.

Podajemy ostudzone, przybrane cytryną i posypaną zieleniną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chipsy z dyni

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

500 g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili

Gofry z marchwią i dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery

250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja

Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana

Zapiekanka z dyni

Forma potrawy: Zapiekane

1,2 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200 g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100 g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100 g startego sera gouda

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku