MENU
ZWIŃ MENU

Ryż z soczewicą

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki

120 g soczewicy
230 g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli

Przyrządzanie

Soczewicę przebrać, umyć pod bieżącą wodą. Ryż umyć i moczyc przez 30 minut w dużej ilości wody. Jeżeli soczewica jest stara, to również wymaga moczenia.

Soczewicę przełożyć do tak dużego garnka, aby ryż i soczewica wypełniły go do połowy. Zalać wodą na wysokość 3 cm. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (od 15 minut do 1 godziny). Dodać wody jeżeli trzeba. Czym starsza soczewica, tym wymaga dłuższego gotowania.

Do ugotowanej soczewicy dodać odcedzony ryż. Dobrze wymieszać, dodać sól, pieprz, 1 lub 2 łyżki oliwy i zalać wodą na wysokość 8 cm od dna garnka. Zagotować, zmniejszyć ogień, zakryć pokrywką i gotować 15 minut. Sprawdzić, czy ryż jest gotowy. Jeśli trzeba, gotować jeszcze około 5 minut.

Cebulę pokroić na plasterki i usmażyć na złoty kolor na maśle lub oleju. Obsuszyć na bibułce.

Ziarna sezamowe uprażyć na suchej patelni.

Ryż z soczewicą przełożyć do miski, przybrać smażoną cebulą i posypać ziarnem sezamowym.

W osobnej misce podać jogurt wymieszany z miętą i chilli.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
 

Pierogi z soczewicą

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje


łyżka oleju
sól
łyżka masła
 
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
 
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupy

50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupy

900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina