MENU
ZWIŃ MENU

Ryż po turecku

Formy potrawy: Dania główne, Inne potrawy, potrawa wegetariańska

Składniki

1 szklanka ryżu
2-3 pomidory lub łyżka ketchupu
2 cebule
3 łyżki oleju
sól
2 szklanki wody

Przyrządzanie

Najpierw w dużym rondlu należy mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę (nie przyrumieniać), potem dodać ryż i mieszając trzymać na ogniu 3 minuty.

Następnie wlać wodę, dodać wymyte, obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub ketchup, posolić. Gotować jeszcze około 5 minut.

Kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zdjąć naczynie z ognia, szczelnie przykryć, postawić w ciepłym miejscu. Ryż będzie gotowy do spożycia po około 1 godzinie.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Potrawa chińska o 5 smakach

Forma potrawy: Dania główne

20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra

Zupa serowa z papryką

Forma potrawy: Zupy

6-7 papryk
1 i 1/2 litra rosołu
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
2-3 serki topione
1 żółtko
sól, pieprz

Ser zapiekany z ryżem

Forma potrawy: Zapiekane

1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria

Kurczak po włosku

Forma potrawy: Dania główne

1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego
10 dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki

Do podania:
ryż

Do ozdoby:
sałata