MENU
ZWIŃ MENU

Ryż po Kantońsku

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

2 szklanki ryżu - może być jaśminowy
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki konserwowej lub gotowanej kukurydzy
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyzki oleju
sos sojowy
olej sezamowy
sos czosnkowy z miodem
gałka muszkatołowa
sól

Przyrządzanie

Ryż należy dwukrotnie wypłukać i gotować w wodzie w proporcji 1:1 (tyle wody ile ryżu) - z dodatkiem jednej łyżeczki oleju i jednej łyżeczki oleju. Kiedy ryż wchłonie wodę, zdjąć go z ognia. Garnek z ryżem owinąć w papier - na gazetę lub papier śniadaniowy, następnie w ręcznik i schować w ciemne i ciepłe miejsce aby "doszedł" - wystarczy około 10-15 minut.

Następnie na głęboką patelnię wlewamy łyżkę oleju, 2 łyżki oliwy i nieco sosu czosnkowego z miodem. Gdy już olej będzie mocno rozgrzany wbić do niego szybko jajka (najlepiej mieć wcześniej rozbite do szklanki). Zmniejszamy ogień, dodajemy kukurydzę, groszek, sos sojowy oraz gałkę muszkatołową, wrzucamy do tego ryż i mieszamy około 2 - 3 minut.

Na sam koniec dodajemy do tego kilka kropel oleju sezamowego.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Dania główne

800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż

Ryż z rodzynkami

Forma potrawy: Dania główne

20 dag ryżu
400 ml mleka
4 dag masła
wanilia
sól
10 dag rodzynków
3-4 żółtka
5 dag masła do żółtek
6-8 dag cukru pudru
20 ml likieru Maraschino

Pierś kurczaka z ryżem bez smażenia

Forma potrawy: Dania główne

ryż
pierś z kurczaka
łyżka masła
kilka pieczarek
połowa szklanki białego wina
pól szklanki rosołu
drobno posiekany koperek
sok cytryny
łyżka mąki
łyżka śmietanki
pieprz do smaku

Groszek cukrowy z ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

Zielony groszek cukrowy lub zwykły
Pieczarki
Cebula dymka
Kiełki sojowe świeże
Poszatkowana odrobina czosnku i imbiru
Olej do smażenia
Wino ryżowe
Szczypiorek
Ryż
 
Sos:
Dwie łyżeczki sosu ostrygowego
Łyżka jasnego sosu sojowego
Pół łyżeczki cukru
Dwie łyżki ciepłej wody
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka mąki kukurydzianej