MENU
ZWIŃ MENU

Roster śliwkowy

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg śliwek
20 dkg cukru
5 goździków
laska cynamonu

Przyrządzanie

To rodzaj kompotu zrobionego w następujący sposób: Ze śliwek wyjmujemy pestki, zalewamy je odrobiną wody z cukrem, dodajemy cynamonu, goździków i dusimy, aż będą pływać we własnym sosie.
 
Tak przygotowany roster można podać jako dodatek do innych potraw (np. omletu cesarskiego)

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cielęcina w glazurze śliwkowej

Forma potrawy: Dania na grilla

6 sznycli cielęcych
dip śliwkowy ( powidła, 2 łyżki wytrawnego białego wina, cynamon)
sól

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupy

250 g suszonych śliwek
800 ml przegotowanej, zimnej wody
250 ml soku śliwkowego
100 ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150 ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe

Kolorowy placek śliwkowy

Forma potrawy: Ciasta

1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól

Krem kakaowy ze śliwek (nutella ze śliwek)

Forma potrawy: Inne potrawy, Przetwory

3 kg śliwek
1 kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości