MENU
ZWIŃ MENU

Ragoût z jarzyn

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.

Składniki

20 dag kartofli
20 dag marchewki
20 dag pieczarek
2 cebule
20 dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz

Przyrządzanie

Kartofle obrać, opłukać, pokroić na kawałki, obgotować, odstawić.
 
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w płaskim garnku, dodać posiekane cebule i zrumienić na złoty kolor. Włożyć pokrojone pieczarki i liść laurowy. Wlać bulion i wino. Gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać posiekany czosnek, musztardę, oliwę, koncentrat pomidorowy i jabłka obrane i pokrojone w cząstki.
 
Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki i również dodać do ragout. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dusić pod przykryciem 30 min. Włożyć kartofle, dusić jeszcze przez 10 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody, by sos zgęstniał.
 
Do ragout można razem z marchewką dodać selery, kalarepkę i małe cebulki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa-krem z pomidorów z bananami

Forma potrawy: Zupy

700 g dojrzałych pomidorów
100 ml śmietany kremówki
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
2 banany
1 łyżeczka cukru
600 ml wywaru z jarzyn
sól

Kapusta włoska zapiekana

Forma potrawy: Dania główne

 
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
 
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
 

Ragout z borowików, kurek i fasolki

Forma potrawy: Dania główne

200 g kurek
500 g borowików
150 g bekonu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
400 g białej fasolki z konserwy
biały pieprz mielony
sól do smaku

Zupa fasolowa

Forma potrawy: Zupy

150 g suchej fasoli
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz

Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól