MENU
ZWIŃ MENU

Przekładaniec ryżowo-mięsny

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane

Składniki


1,5 szklanki ryżu
3 kostki bulionowe
2 szklanki wody
1 łyżka tłuszczu
0,5 kg mięsa mielonego
sól, pieprz
0,5 kg pomidorów

Przyrządzanie


Mocno rozgrzać na patelni tłuszcz i wysypać na niego suchy ryż, smażyć do czasu aż się lekko zrumieni
 
Zagotować wodę z kostkami bulionowymi, jeśli jest taka potrzeba - dosolić.
 
Do wrzątku wsypać zrumieniony ryż i gotować na niewielkim ogniu, do czasu aż ryż wchłonie wodę.
 
Mięso wyłożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz, dodać przyprawy, można dodać drobno posiekany ząbek czosnku, smażyć przez chwilę.
 
Pomidory sparzyć o obrać ze skórki, pokroić w plastry.
 
W rondlu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką układać na przemian ryż, mięso i pomidory (pierwsza i ostatnia warstwę powinien stanowić ryż).
 
Na wierzchu położyć parę kawałeczków masła, wstawić do gorącego piekarnika na pół godziny.
 
Podawać posypane zieleniną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sosy

20 czarnych oliwek bez pestek
60 ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100 ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupy

10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki

Sos ziemniaczany

Forma potrawy: Sosy

350 ml wywaru z kości lub mięsa
50 ml śmietany
20 dag ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki