MENU
ZWIŃ MENU

Potrawka prowansalska z warzyw

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje

Składniki

po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji

Przyrządzanie

Papryki oczyścić i umyć, po czym pokroić na kawałki.

Cukinię i bakłażany umyć, pokroić w plasterki. Podobnie cebulę. Czosnek obrać i posiekać na kawałeczki.

W brytfance rozgrzać mocno olej, dusić na nim warzywa razem z czosnkiem.

Pomidory rozdrobnić w zalewie i przełożyć do warzyw.

Dodać rosół i zioła prowansalskie. Wszystko dusić razem na małym ogniu przez około 45 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Bazylię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek.

Uduszoną potrawkę przełożyć na talerze i udekorować bazylią.

Danie spożywa się na gorąco zaraz po przyrządzeniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa z zielonego groszku

Forma potrawy: Zupy

50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy

Sałatka prowansalska

Forma potrawy: Sałatki

100 g zielonej fasolki szparagowej
sól
2-3 liście sałaty
4 rzodkiewki
jajko ugotowane na twardo
pomidor
plaster wędzonej szynki

Sos:
3 łyżki majonezu
łyżka zmielonej gorczycy
łyżka śmietany kremówki

Ryba morska w warzywach

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

60 dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Dania główne

boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula