MENU
ZWIŃ MENU

Pomidory faszerowane po rzymsku

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

10 pomidorów
Ryż
Natka zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przyrządzanie

Dziesięciu dorodnym, dojrzałym pomidorom ściąć czubki, wydrążyć je ostrą łyżeczką, posolić i lekko popieprzyć.

Ryż (łyżka suchego ryżu na pomidor) moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, po czym w tej samej wodzie krótko zagotować i dokładnie odcedzić w sicie.

Posiekać drobno duży pęczek natki pietruszki, wymieszać z ryżem, dodać 2 łyżki oliwy, posolić i ewentualnie oprószyć szczyptą mielonego pieprzu. Tym farszem napełnić wydrążone pomidory i nakryć je ściętymi czubkami. Pomidory ułożyć w prodiżu lub rondlu.

Wydrążony miąższ pomidorowy lekko rozcieńczyć wodą, zmieszać z łyżką oliwy i polać nim pomidory.

Zapiekać przez 20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, Śniadania

4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz

Sałatka z jaj nadziewanych po bosforsku

Forma potrawy: Sałatki, Śniadania

2 szklanki startego żółtego sera
6 jaj ugotowanych na twardo
sól, pieprz
półtorej łyżeczki musztardy
łyżeczka startego chrzanu
szklanka sosu jogurtowego
2 łyżki posiekanych korniszonów
łyżeczka maku
2 pomidory
listki sałaty

Duszone pomidory z bazylią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50 dag pomidorów
1 cebula (20 dag)
2 łyżki oliwy
1 łyżka bazylii
cukier
sól

Sałatka z fasolą

Forma potrawy: Sałatki

3 pomidory
pół strąka czerwonej papryki
pół puszki czerwonej fasoli
połowa cebuli
sól
pieprz
liście świeżej bazylii
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek