MENU
ZWIŃ MENU

Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag margaryny
5 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1 kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
 

Przyrządzanie

Sporządzić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie.
 
Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Przesiać mąkę, następnie dodać do niej wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, letnie mleko i wyrobić ciasto.
 
Po jakimś czasie wlać roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
 
Pozostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i uformować placek na kształt blachy.
 
Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem. Owoce umyć. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych pokroić na kawałki i ułożyć na powierzchni ciasta. Śliwki przeciąć, pozbawić pestek i ułożyć na powierzchni ciasta (skórką do ciasta).
 
Ciasto nakryć i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia.
 
Wyrośnięte ciasto piec przez 50-60 minut w średnio gorącym piekarniku.
 
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Placek drożdżowy z dynią

Forma potrawy: Ciasta

75 dag mąki
0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej
25 dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy

Ciastka karnawałowe

Forma potrawy: Ciasta

30 dag (1 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
3 dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
 

Placek drożdżowy z porzeczkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
sól
 
Inne:
0,5 kg porzeczek
3 żółtka
12 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz i mąka do formy