MENU
ZWIŃ MENU

Piegus z gruszką

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40 dag gruszek z syropu

Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki

Przyrządzanie

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem na piszystą masę. Podczas ucierania dodawać po jednym jajku i porcjami mąkę. Na koniec dodać esencję migdałową, suchy mak i zmiksować.

Gruszki dokładnie osączyć z syropu i oprószyć mąką ziemniaczaną.

keksówkę wysmarować margaryną i wysypać mąką. Wlać część ciasta, ułożyć gruszki i zalać resztą ciasta.

Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie