MENU
ZWIŃ MENU

Pieczone jabłka z bakaliami

Formy potrawy: Zapiekane, Desery, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

4 dorodne i ładne jabłka
150 g cukru
125 g rodzynek
125 g łuskanych orzechów włoskich
150 ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu

Przyrządzanie

Jabłka należy umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. W miejscu wydrążenia znajdzie się masa bakaliowa.
 
Naczynie do zapiekania posmarować dokładnie masłem i ułożyć w nim jabłka.
 
Przygotować syrop: do garnka wsypać cukier, cynamon, dodać szklankę wody i likier. Przez kilka minut podgotować.
 
Odłożyć kilka orzechów, pozostałe posiekać i włożyć razem z rodzynkami do garnka z syropem. Pozostawić na kilka minut, aby bakalie nasiąknęły płynem. Następnie wypełnić masą środki jabłek, a pozostałością obłożyć dookoła owoce.
 
Całość zalać syropem.
 
Piekarnik rozgrzać do temp. 225 st. C i zapiekać przez około 40 minut.
 
Ostudzić, wyłożyć na półmisek i przybrać każde jabłko odrobiną galaretki porzeczkowej.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
 

Ziemniaki pieczone z jabłkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej

Makrela z bakaliami

Forma potrawy: Dania rybne

75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)