MENU
ZWIŃ MENU

Pieczeń rzymska z boczkiem

Formy potrawy: Dania główne, Inne potrawy, Śniadania, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.

Składniki

1 kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10 dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego

Przyrządzanie

Trzy jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki.

Mięso wymieszać z pozostałym, nieugotowanym jajkiem i posiekaną cebulą. Cebulę można wcześniej zeszklić na maśle, ale nie jest to konieczne.

Masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową lub specjalną przyprawą do mięsa mielonego.

Część mięsa przełożyć do podłużnej formy, w przypadku chudego mięsa drobiowego należy ją najpier natłuścić aby mięso nie uległo przypaleniu.

Na wierzchu ułożyć i lekko docisnąć ugotowane jajka. Przykryć resztą mięsa.

Należy piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Po tym czasie obłożyć plastrami boczku i piec następne pół godziny.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Dania główne

800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Dania główne

75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa

Banany w boczku

Forma potrawy: Dania na grilla

4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz