Formy potrawy: Dania główne, Inne potrawy, Śniadania, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.
1 kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10 dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego
Trzy jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki.
Mięso wymieszać z pozostałym, nieugotowanym jajkiem i posiekaną cebulą. Cebulę można wcześniej zeszklić na maśle, ale nie jest to konieczne.
Masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową lub specjalną przyprawą do mięsa mielonego.
Część mięsa przełożyć do podłużnej formy, w przypadku chudego mięsa drobiowego należy ją najpier natłuścić aby mięso nie uległo przypaleniu.
Na wierzchu ułożyć i lekko docisnąć ugotowane jajka. Przykryć resztą mięsa.
Należy piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Po tym czasie obłożyć plastrami boczku i piec następne pół godziny.
Forma potrawy: Dania główne
800 g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125 ml octu 3%
50 ml oliwy
2 łyżki masła
250 g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100 ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
Forma potrawy: Dania główne
75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Dania na grilla
4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz