MENU
ZWIŃ MENU

Patelnia meksykańska

Składniki

4 cebule
2 ząbki czosnku
sól
2 jabłka
sok z 1 cytryny
2 marynowane ostre papryki
4 duże pomidory
4 łyżki oleju
40 dag mielonego mięsa
pieprz
10 oliwek nadziewanych papryką
szczypta cynamonu
curry

Przyrządzanie

Cebule i ząbki czosnku obrać. Cebule drobno posiekać, czosnek rozgnieść z solą. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Ostrą paprykę pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki.

Olej rozgrzać na patelni i około 5 minut smażyć na nim zmielone mięso wymieszane z cebulą i czosnkiem, oprószyć je solą i pieprzem. Dodać kostki jabłek, kawałki papryki, ósemki pomidorów i oliwki. Wszystko razem dusić w nakrytej patelni około 20 minut.

Przyprawić do smaku, cynamonem, curry solą i pieprzem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka meksykańska ze schabem

Forma potrawy: Sałatki

30 dag schabu pieczonego
4-5 szt. ogórków konserwowych
25 dag ryżu
puszka czerwonej fasoli
średnia cebula
3 ząbki czosnku
olej sojowy
przyprawa maggi
szczypta papryki w proszku
sól
pieprz
cytryna

Meksykańska jajecznica z cukinią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

1 szklanka pokrojonej w kostkę cukini ( nie za drobno!)
2 łyżki masła
6 jajek
1/4 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy chili
1/2 szklanki tartego sera monterey jack lub inny nie za twardy

Seler pikantny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny

Meksykańska zupa z dyni

Forma potrawy: Zupy

400 g cebuli
150 g bekonu
2 łyżki oleju
1 kg dyni
1/8 l soku pomarańczowego
1,2 l wywaru z drobiu
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1–2 papryczki chili
200 ml śmietany kremowej
świeże liście kolendry