MENU
ZWIŃ MENU

Pasteryzowana mizeria z ogórków

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki


młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz

Przyrządzanie


Ogórki należy umyć, obrać i pokroić w krążki ale niezbyt cienkie.
 
Pokrojone ogórki posolić - na kg ogórków 15g soli.
 
Przygotować roztwór: na pół szklanki wody wlać łyżeczkę kwasku cytrynowego.
 
Pokrojone i posolone ogórki skropić roztworem i doprawić pieprzem. Odstawić na godzinę.
 
Następnie układać ogórki w słoikach i zalewać powstałym sokiem.
 
Pasteryzować przez 20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chłodnik z ogórków małosolnych

Forma potrawy: Zupy


30 dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól

Mizeria z truskawkami

Forma potrawy: Sałatki

2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier

Cukinia pasteryzowana

Forma potrawy: Przetwory

1 kg cukinii
0,75 litra wody
30 g soli
10 g cukru
10 g kwasku cytrynowego
kilka gałązek kopru z nasionami
kilka ziaren pieprzu
100 g cebuli
listek laurowy

Ser zapiekany z ryżem

Forma potrawy: Zapiekane

1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria