MENU
ZWIŃ MENU

Pasta ze szpinakiem

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol

Przyrządzanie

Szpinak podsmażyć na maśle, dodać żółtka, wyciśnięty czosnek, śmietankę,
doprawić solą i białym pieprzem, można dodać gałkę muszkatołową.

Makaron ugotować al dente. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę
szpinaku, makaronu, znowu szpinaku, posypać pokrojonym cienko rokpolem.

Zapiekać aż ser się rozpuści.

Do pasty można dodać zmielone mięso - np. z podsmażonego indyka.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasta z makrelą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

makrela wędzona
marchew surowa
cebula
1-2 łyżki majonezu

Pasta karotenowa

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

2 średniej wielkości marchewki
15 dag twarogu
7 dag margaryny lub masła roślinnego
sól i cukier

Pasta z makreli z cebulą

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

puszka makreli w pomidorach
ostry keczup
cebula
sól i pieprz
papryka w proszku

Sos zielony ze szpinakiem

Forma potrawy: Sosy


25 dag majonezu
5 dag szpinaku
5 dag rzeżuchy
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
sól
 
Opcjonalnie
estragon