Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg papryki
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
łyżka soli
4 łyżki curku
Zalewę zagotować.
Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić ją w ćwiartki, układać w słoiku dodając do każdego z nich po 4-5 ziaren pieprzu, 2 ziarnka ziela angielskiego, ząbek czosnku i liść laurowy. Zalać zalewą i na wierzch wlać po 1 łyżce oleju.
Gotować (pasteryzować) około 15 minut.
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Dania rybne, Śniadania
2 wędzone duże makrele
sok z pomarańczy
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
łyżka przecieru pomidorowego
1 papryka konserwowa
2 ogórki konserwowe
koperek
sól i pieprz
tymianek
tosty
Forma potrawy: Dania główne
60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina
Forma potrawy: Przetwory
1 kg fasolki szparagowej
zalewa:
2 szklanki wody
1 dag soli
0,5 dag kwasku cytrynowego
0,5 dag cukru