MENU
ZWIŃ MENU

Omlet po hiszpańsku

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

50g masła lub 1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula w plasterkach
175g czerwonej papryki  puszki, odsączonej  i pokrojonej w plastry
450g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 jajka, roztrzepane
2 łyżki mleka

Do przybrania:
drobno posiekana zielona pietruszka

Przyrządzanie

Na patelni teflonowej stopić masło lub podgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć, aż będzie miękka, lecz nie zarumieniona.

Do cebuli wrzucić paprykę i zmiemniaki. Dodać przyprawy, a potem podgrzewać przez 2-3 minuty, aż ziemniaki będą dokładnie podgrzane. Roztrzepać jajka wraz z mlekiem, przelać na patelnię i na nieco większym ogniu podsmażyć omlet.

Patelnię z omletem ogrzewać (może być na grillu) do momentu zastygnięcia wierzchniej warstwy. Omlet posypać zieloną pietruszką, pokroić w kliny i natychmiast podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Omlet z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

15 dag truskawek
2 jajka
łyżka masła
łyżka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder
trochę likieru kokosowego

Omlet pospolity

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
4 łyżki mleka
ćwierć łyżki soli
2 łyżki masła

Omlet po serbsku

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
3 łyżki pureé ziemniaczanego
1 łyżka startego żółtego sera
sól, pieprz
kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Kaiserschmarren (omlet cesarski)

Forma potrawy: Desery

4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania