MENU
ZWIŃ MENU

Ogórki na ostro

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

2,5 kg ogórków
60 dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku

Przyrządzanie

Ogórki umyć i pokroić w paski. Następnie włożyć na miski, posolić, posypać chilli i wymieszać.

Do miski z ogórkami wlać podgrzaną oliwę i zamieszać.

Zagotować ocet z cukrem, zalać ogórki i wymieszać.

Odstawić na conajmniej na 12 godzin, następnie wsadzać do słoików.
 
Nie trzeba gotować - tak zakonserwowane ogórki powinny przetrzymać kilka miesięcy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasteryzowana mizeria z ogórków

Forma potrawy: Przetwory


młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz

Mizeria z truskawkami

Forma potrawy: Sałatki

2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier

Małosolniaki

Forma potrawy: Przetwory

kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody

Ogórki w zalewie musztardowej

Forma potrawy: Przetwory

Ogórki

Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie