MENU
ZWIŃ MENU

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Formy potrawy: Ciasta, Zapiekane

Składniki

Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
 
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz

Przyrządzanie

Jajko rozmieszać, dodać mleko zmieszane z wodą i mąką, posolić i dokładnie wymieszać. Usmażyć z tego 10 naleśników.
 
Na oliwie udusić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kiełbasę i pieczarki pokrojone w paski, doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
Naleśniki posmarować przygotowanym farszem, zwinąć lub złożyć, ułożyć w rondlu, skropić rozpuszczonym masłem, posypać startym serem, zapiec w piekarniku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Naleśniki z serkiem ziołowym

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania

Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól

Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Pory zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
 

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Składniki na 4 porcje:

po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia

Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz

Naleśniki z łososiem

Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne

Ilość na 12 szt.

150 g wędzonego łososia

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.

Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor