MENU
ZWIŃ MENU

Mus z jabłek i dyni

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

500 g jabłek
250 g dyni
60–100 g cukru
3 białka
10 g żelatyny w proszku

Przyrządzanie

Jabłka umyć, upiec lub rozgotować pokrojone na cząstki, przetrzeć. Dynię umyć, obrać usunąć pestki, pokroić, zalać małą ilością wody, rozgotować, a następnie przetrzeć.

Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Przecier z jabłek i dyni połączyć z pianą i rozpuszczoną żelatyną, lekko ubijać, aż zacznie gęstnieć.

Mus wyłożyć do salaterki, kompotierek lub pucharków, zastudzić.

Podawać sam lub z dodatkiem świeżych czy też smażonych owoców.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwory

500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)

Jesienny kompot z dyni

Forma potrawy: Desery

500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu

Sałatka z dyni i jabłek

Forma potrawy: Sałatki

250 g dyni
250 g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny