MENU
ZWIŃ MENU

Mus truskawkowy

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

pół kg truskawek
2 białka
cukier (ok. 6-8 łyżeczek)
1 płaska łyżka żelatyny

Do przybrania:
bita śmietana

Przyrządzanie

Żelatynę moczyć przez 30 minut w 1/3 szklance wody, zagotować i ostudzić.

Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować z ostudzoną żelatyną, białkami oraz cukrem.

Przelać masę do wypłukanej zimną wodą salaterki lub małych kompotierek. Schłodzić w lodówce.

Krem podawać przybrany bitą śmietaną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Napój truskawkowy

Forma potrawy: Napoje

50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru

Truskawkowo-śmietankowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupy

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki

Napój dyniowo-truskawkowy

Forma potrawy: Napoje

 
30 dag dyni
8 dag cukru
1,3 szklanki soku truskawkowego (ok 330 ml)
5-10 ml soku z cytryny
2 szklanki przegotowanej wody