MENU
ZWIŃ MENU

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Formy potrawy: Zapiekane, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.

Składniki

400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Przyrządzanie

Wybraną (mintaj/dorsz) rybę posypać solą, pieprzem, papryką, obtoczyć w mące i usmażyć.

Grzyby i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i poddusić na oleju z odrobiną wody aż będą prawie miękkie.

W naczyniu do zapiekania ułożyć rybę, na niej warstwę ziemniaków i grzybów. Zalać śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem. Posypać serem i zapiec w rozgrzanym piekarniku.

Tuż przed podaniem gorącą potrawę posypać grubo posiekaną natką.

Rybę zapiekaną z grzybami i ziemniakami podajemy z sezonową surówką lub bukietem kolorowych surówek warzywnych (np. z marchwi, selera, porów), doprawionych majonezem z odrobiną cytryny lub sosem vinaigrette.

Bardzo dobrze będzie też smakować z zieloną sałatą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

 
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
 

Dorsz lub mintaj korzenny

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

1 kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa

Ryba po baskijsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

3/4 kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta