MENU
ZWIŃ MENU

Marmolada z dyni i śliwek

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

500 g zmiksowanego miąższu dyni
500 g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1 kg cukru żelującego

Przyrządzanie

Wszystkie składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować na dość silnym ogniu przez 4 min.

Gorącą marmoladę nałożyć do słoików typu twist, natychmiast zamknąć i ustawić na 5 min do góry dnem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z dyni i śliwek

Forma potrawy: Sałatki

250 g dyni
200 g śliwek
sok z cytryny
miód lub sos curry

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwory

1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwory

500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwory

dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier