MENU
ZWIŃ MENU

Łosoś duszony

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki

6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek

Przyrządzanie

W dużym rondlu połączyć wodę i cebulę, plasterki cytryny, sól i pieprz. Zagotować, dusić na małym ogniu przez 5 minut. Dodać łososia.

Przykryć i dusić 7 do 10 minut aż ryba będzie łatwo dzielić się pod widelcem na płatki.

Wyjąć łososia na salaterkę, przybrać cząstkami cytryny i koperkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Bob duszony ze śmietaną

Forma potrawy: Dania główne

800 g bobu
100 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
2 gałązki cząbru lub 1 łyżeczka cząbru suszonego
cukier, sól, pieprz

Duszony kurczak z bananem

Forma potrawy: Dania główne


2 filety z piersi kurczaka
2 banany
cebula
2-3 ząbki czosnku
olej
curry
cynamon
ostry pieprz lub ostra papryka w proszku
sok z cytryny

Kabaczek duszony

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

60 dag kabaczka
5 dag cebuli
3 ząbki czosnku
chili
sól
4 łyżki posiekanej zieleniny z bazylią
pół łyżki oleju

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz