MENU
ZWIŃ MENU

Kurczak w czekoladzie po meksykańsku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1 kurczak
4 kajzerki
2 cebule
2 jajka
3 łyżki masła
30 dag mielonego mięsa
pół szklanki białego wina
opakowanie kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietany
sól, pieprz, chili

Przyrządzanie

Kurczaka (około 1,8 kg) opłukać, osuszyć i natrzeć solą w środku i na wierzchu. Namoczyć kajzerki, cebulę obrać, posiekać i obsmażyć na maśle.

Wymieszać mielone mięso, jajka, odciśnięte kajzerki oraz cebulę. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz chili.

Nadziać kurczaka, zaszyć otwór. Przełożyć do brytfanny i piec, polewając w trakcie pieczenia sosem.

Wyjąć upieczonego kurczaka, do sosu z pieczenia dodać wino, czekoladę, kakao, śmietanę i chili. Sos zagotować i polać nim kurczaka.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Trufle w czekoladzie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

5 paczek herbatników
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
żółtko
2 łyżki kakao
2 zapachy rumowe
czekolada

Kurczak w curry

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Kurczak cytrynowy z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz

Kurczak z porami

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz